- Λεπτομέρειες
- Δημοσιεύτηκε στις Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2024 17:19
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ACCA – ΣΟΕΛ- ΙΕΣΟΕΛ «Επιτυχημένη Διοργάνωση Δύο Σημαντικών Εκδηλώσεων στην Αθήνα από την ACCA, το ΣΟΕΛ και το ΙΕΣΟΕΛ»
Οι εκδηλώσεις προσέφεραν πολύτιμες ευκαιρίες για ανταλλαγή γνώσεων, δικτύωση και συζήτηση για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες στον τομέα της λογιστικής και των χρηματοοικονομικών, ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ επαγγελματιών, ακαδημαϊκών και εργοδοτών.
Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2024
Την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024, η Ένωση Ορκωτών Λογιστών Ηνωμένου Βασιλείου, το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (ΣΟΕΛ) της Ελλάδας και το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (ΙΕΣΟΕΛ), διοργάνωσαν δύο εξαιρετικές εκδηλώσεις στην Αθήνα, οι οποίες προσέφεραν μοναδικές ευκαιρίες για ανταλλαγή γνώσεων, ιδεών και διερεύνηση νέων συνεργασιών στον τομέα της λογιστικής και των οικονομικών. Οι εκδηλώσεις έλαβαν χώρα στο ξενοδοχείο Divani Caravel της Αθήνας.
1η Εκδήλωση: Στρογγυλό Τραπέζι με Θέμα «Τάσεις Ταλέντων στα Χρηματοοικονομικά για την Ανάπτυξη Κέντρων Υπηρεσιών Κοινών Λειτουργιών (SSC) και Κέντρων Εξωτερικής Ανάθεσης Υπηρεσιών (BPO)/ Talent Trends in Finance for SSC and BPO Centre Development»
Το πρωί, πραγματοποιήθηκε στρογγυλό τραπέζι, με τη συνδιοργάνωση της ACCA, του ΣΟΕΛ και της Enterprise Greece. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η κα Ελίνα Αποστολοπούλου, DipIFR, FCCA, CIA και Εκπρόσωπος της International Assembly της ACCA για την Ελλάδα, παρουσίασε τις τελευταίες τάσεις στον τομέα της διαχείρισης ταλέντων στη λογιστική και τα χρηματοοικονομικά, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη των Κέντρων Υπηρεσιών Κοινών Λειτουργιών (SSC) και των Κέντρων Εξωτερικής Ανάθεσης Υπηρεσιών (BPO).
Στην ομιλία του ο κ. Στέλιος Ντότσιας, FCCA, CIA και Εκπαιδευτικός Σύμβουλος του ΙΕΣΟΕΛ, ο οποίος εκπροσώπησε το ΣΟΕΛ, παρουσίασε το Κοινό Σχήμα Εξετάσεων ΣΟΕΛ και ACCA (JES/Joint Examination Scheme) για την απόκτηση του επαγγελματικού τίτλου και των δύο φορέων. Επιπλέον, αναφέρθηκε στη συνεργασία μεταξύ ΣΟΕΛ και ACCA για την παροχή του Πιστοποιητικού στα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (CertIFR).
Η Enterprise Greece εκπροσωπήθηκε από τον κ. Νίκο Στάμου, Διευθυντή Προώθησης Επενδύσεων, ο οποίος παρουσίασε τις υπηρεσίες που παρέχει η EG σχετικά με την ολοκληρωμένη προώθηση και διευκόλυνση επενδύσεων, καθώς και τους λόγους που καθιστούν την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.
Η εκδήλωση έφερε κοντά επαγγελματίες από τον κλάδο, προσφέροντας πολύτιμες γνώσεις για τις νέες ευκαιρίες και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
2η Εκδήλωση: Δικτύωση Μεταξύ Ακαδημαϊκών και Εργοδοτών/ "Academics & Employers Networking Event”
Το απόγευμα, ακολούθησε εκδήλωση δικτύωσης μεταξύ ακαδημαϊκών και εκπρόσωπων εκλεκτικών εταιρειών με στόχο μια ανοιχτή συζήτηση που θα δώσει το έναυσμα για περεταίρω συνεργασίες και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις ανάγκες και τις προοπτικές της αγοράς εργασίας.
Ο κ. Άγγελος Διονυσόπουλος, Audit Partner στην ελεγκτική εταιρεία ΣΟΛ CROWE και μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου του ΣΟΕΛ, αναφέρθηκε στην επιτυχημένη συνεργασία ΣΟΕΛ και ACCA, η οποία μετρά 15 χρόνια, καθώς και στα Προγράμματα Πιστοποίησης που παρέχουν από κοινού οι δύο φορείς στην Ελλάδα.
Η κα Caitriona Allis, Head of Europe ACCA, τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της τη σημασία της συνεργασίας της ACCA με το ΣΟΕΛ, η οποία συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων που ενισχύουν το ελεγκτικό και λογιστικό επάγγελμα.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τέθηκαν τρία βασικά ερωτήματα που καθοδήγησαν τις συζητήσεις μεταξύ των συμμετεχόντων:
- Τι πρέπει να προσφέρει ο κλάδος της Λογιστικής και των Χρηματοοικονομικών στους νέους για να προσελκύσει το ενδιαφέρον τους; Συζητήθηκαν οι τρόποι με τους οποίους τα πανεπιστήμια, οι εργοδότες και οι επαγγελματικοί φορείς μπορούν να προσεγγίσουν τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τις ανησυχίες των νέων.
- Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες και να τις συνδυάσουμε με σύγχρονες μεθόδους μάθησης; Οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν ιδέες για το πώς οι τεχνολογικές εξελίξεις μπορούν να ενισχύσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες των μελλοντικών επαγγελματιών, προσφέροντας τους τα εφόδια που χρειάζονται για την επιτυχία.
- Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις και ευκαιρίες για τον κλάδο; Τέθηκε στο επίκεντρο η βιωσιμότητα και οι καινοτομίες στον χώρο της λογιστικής και των χρηματοοικονομικών, με έμφαση στην ανάγκη διαρκούς εξέλιξης και προσαρμογής στις απαιτήσεις της αγοράς.
Λίγα λόγια για την ACCA
Η ACCA (Ένωση Ορκωτών Λογιστών Ηνωμένου Βασιλείου) είναι ο παγκόσμιος οργανισμός για επαγγελματίες λογιστές, που προσφέρει επαγγελματικά προσόντα και πιστοποιητικά σε όσους κι όσες επιδιώκουν μια επαγγελματική σταδιοδρομία στον τομέα της λογιστικής, των χρηματοοικονομικών σπουδών και της διοίκησης. Η ACCA υποστηρίζει τα 251.000 μέλη του και τις 526.000 σπουδαστές του σε 181 χώρες, βοηθώντας τους να αναπτύξουν επιτυχημένες σταδιοδρομίες στον τομέα της λογιστικής και των επιχειρήσεων, με τις δεξιότητες που απαιτούν οι εργοδότες. Η ACCA συνεργάζεται με ένα δίκτυο 117 γραφείων και κέντρων και περισσότερους από 7.900 Εγκεκριμένους Εργοδότες παγκοσμίως και 322 εγκεκριμένους παρόχους εκμάθησης οι οποίοι παρέχουν υψηλά πρότυπα εκπαίδευσης και ανάπτυξης. Μέσω της αποστολής δημοσίου συμφέροντος του, η ACCA προωθεί την κατάλληλη ρύθμιση της λογιστικής και διεξάγει σχετικές μελέτες και έρευνες για να εξασφαλίσει ότι η φήμη και η επιρροή της λογιστικής θα συνεχίσει να αυξάνεται. Η ACCA εισήγαγε σημαντικές καινοτομίες για να διασφαλίσει ότι τα μέλη του και τα μελλοντικά μέλη του θα συνεχίσουν να είναι οι πιο αξιόλογοι, ενημερωμένοι και περιζήτητοι επαγγελματίες λογιστές παγκοσμίως. Οι βασικές αξίες της ACCA το οποίο ιδρύθηκε το 1904 παραμένουν σταθερές: ευκαιρία, ποικιλομορφία, καινοτομία, ακεραιότητα και λογοδοσία και είναι συνυφασμένες με τον σκοπό του. Τον Δεκέμβριο του 2020, η ACCA έθεσε συγκεκριμένους στόχους σχετικά με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ τους οποίους παρακολουθεί και δημοσιεύει στην ετήσια ολοκληρωμένη αναφορά του. Η ACCA είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός.
Λίγα λόγια για το ΣΟΕΛ
Το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (ΣΟΕΛ) είναι ο Επαγγελματικός Φορέας ο οποίος εκπροσωπεί τους Έλληνες Ορκωτούς Ελεγκτές Λογιστές. Το ΣΟΕΛ αποτελείται από 67 ελεγκτικές εταιρείες και είναι εγγεγραμμένα 8.600 μέλη. Αποστολή του ΣΟΕΛ είναι η ανάλυση και συνεισφορά στη διαμόρφωση των επαγγελματικών, ρυθμιστικών και οικονομικών εξελίξεων στο επάγγελμα του Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή, διασφαλίζοντας την έγκαιρη ενημέρωση των Μελών του. Το ΣΟΕΛ είναι, επίσης, ιδρυτικό μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδία Λογιστών (IFAC), της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ελεγκτών Λογιστών (ACCOUNTANCY EUROPΕ, πρώην FEE) και της Ομοσπονδίας Ορκωτών Λογιστών Μεσογείου (FCM). Διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην υιοθέτηση και εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας και των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων, καθώς και στην παροχή προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης με διεθνή αναγνώριση, που απευθύνονται σε επαγγελματίες ελεγκτές - λογιστές, καθώς και σε στελέχη επιχειρήσεων μέσω του Ινστιτούτου Εκπαίδευσης Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών (ΙΕΣΟΕΛ).
Λίγα λόγια για το ΙΕΣΟΕΛ
Το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (ΙΕΣΟΕΛ) ιδρύθηκε το 1997 με στόχο να παρέχει Μεταπτυχιακή Επαγγελματική Κατάρτιση και Επιμόρφωση. Τα μεταπτυχιακά προγράμματα που έχει δημιουργήσει έχουν ως αντικείμενο την «Εφαρμοσμένη Λογιστική και Ελεγκτική» και περιλαμβάνουν τα γνωστικά αντικείμενα των επαγγελματικών εξετάσεων για την κάλυψη των τυπικών προϋποθέσεων απόκτησης της επαγγελματικής άδειας του Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή. Το ΙΕΣΟΕΛ επενδύει διαρκώς στην ανάπτυξη καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και μεθόδων διδασκαλίας, προσαρμοσμένων στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής. Το ΙΕΣΟΕΛ προσφέρει σε συνεργασία με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας και επαγγελματικούς φορείς υψηλού κύρους του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως η ACCA, μια ευρεία γκάμα υψηλού επιπέδου προγραμμάτων εκπαίδευσης και επιμόρφωσης με διεθνή αναγνώριση για επαγγελματίες ελεγκτές - λογιστές, καθώς και για στελέχη δημόσιων οργανισμών, τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων.